Maté
Maté ( Ilex paraguariensis )
Zelená forma tradičného juhoamerického rastlinného čaju Maté z cezmíny paraguajskej. Obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov (A, B1, B2, B3, B5, C, E, betakarotén, z radov minerálov mangán, horčík, vápnik, železo, fosfor, selén, hliník, draslík, kremík, rôzne kyseliny, alkaloidy , saponíny, flavonoidy, stopové prvky, asi 20 druhov aminokyselín). Vďaka vysokému obsahu kofeínu, teobromínu a teofylínu, má výrazné stimulačné a povzbudzujúce vlastnosti, ale bez väčšiny negatívnych účinkov dostavujúce sa pri pití kávy ( neprekysľuje ). Má priaznivý vplyv na tráviaci systém a napomáha látkovej výmene, tlmí pocit hladu, preto je vhodné aj pri chudnutí, pravidelné pitie napomáha udržať zdravý chrup. Nie je vhodné pre deti.
Nálev má zeleno-hnedú farbu a mierne dymovú vôňu. Chuť je silná, ľahko zvieravá a dlhotrvajúca.
Príprava: Maté sa tradične pripravuje v kallabase (nádobe vyrobenej zo špeciálnej tekvice) a pije sa cez bombillu (kovová trubička so sitkom na spodnej časti). Pripraviť sa ale dá v čomkoľvek, aj keď s menším efektom. 10 g čaju do 0,5 l vody - teplota vody 80 ° C - lúhovať približne 10 minút. Druhý nálev 85 ° C. Moderné je príprava ice Maté, kedy sa maté prelejeme ľadovou vodou a nechá odstáť cca 20 min potom scediť, dochutiť citrónom a dosladiť.